Kuchnia włoska

 

Gianfranco Chiarini włoski szef kuchni. Jego styl to włoska „nouvelle fusion cuisine”. W trakcie swojej kariery pracował w restauracjach Michelin, w luksusowych hotelach i na statkach pasażerskich, a także jako doradca kulinarny oraz inżynier technologii żywności przy pracach badawczo-rozwojowych (R&D) dla międzynarodowych producentów żywności.

 

 

Chiarini pracował w wielu krajach europejskich, m.in. w Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Irlandii, jak również w Afryce, Azji, Australii, Nowej Zelandii i Oceanii. W Afryce Chiarini pracował dla sieci hoteli Starwood w Sheraton Luxury Collection w Addis Abebie w Etiopii. W Etiopii Chiarini gościł byłego prezydenta Stanów Zjednoczonych, prezydenta Izraela Szymona Peresa, prezydentów Unii Afrykańskiej (AU) oraz byłego prezydenta Egiptu Hosniego Mubaraka. Swój czas w Azji spędził na studiowaniu kultury i kulinariów krajów takich jak Chiny, Korea, Kambodża, Wietnam, Tajlandia, Malezja, Singapur i Filipiny oraz rozwijał i doskonalił swój kulinarny styl. W 2009 roku Chiarini został mianowany dyrektorem kulinarnym na Europę, Bliski Wschód i Afrykę (EMEA) jednego z największych producentów skrobi na świecie. Chociaż opuścił firmę w 2011, wciąż pozostaje ich głównym doradcą kulinarnym na regiony EMEA.W 2010 roku Chiarini wydał swoja pierwszą książkę kucharską "The New Renaissance of Italian Fusion Cuisine 1.0" (The Emerald Book). Australijski autorytet enologiczny i kulinarny VisitVineyards.com, umieścił ją na pierwszym miejscu spośród 12 najlepszych książek kucharskich na rok 2010-2011 ex aequo.

 

 

Giancarlo Russo przygodę z kuchnią włoską rozpoczął w wieku 7 lat. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził własną restauracje na Sycylii. Wykształcenie kucharskie zdobył w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria we Włoszech , a doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w restauracjach włoskich w regionie Abruzzo , a następnie w 5 gwiazdkowym Hotelu Savoia di Firenze w Toskanii. W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w warszawskich restauracjach.

 

 

 Prace w Polsce rozpoczął w restauracji Venezia , a następnie był szefem kuchni w restauracji „Chianti” w Warszawie. Do 2015 roku prowadził własne restauracje w Warszawie pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano” przy ul. Rzymowskiego i Wilczej (jedyna w Polsce restauracja oferująca przez cały rok dania ze świeżymi truflami, najlepsza włoska restauracja w 2004 roku wg „Poland Monthly”, jedna z najlepszych restauracji wg rankingu „Neewsweek’a” (w Top liscie Bikonta i Makłowicza) oraz trattorię pod nazwą „Trattoria Giancarlo” w Wesołej ( dzielnica Warszawy) uhonorowanej 5 gwiazdkami w rankingu restauracji „Polityki”. Jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce. Do stycznia 2016 r należał do elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni ,zrzeszającej najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Przez wiele lat Prezes Stowarzyszenia Włoskich Kucharzy w Polsce. Jedyny w Polsce oficjalny kucharz Episkopatu przygotowujący dania dla dwóch Papieży - Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy i sportowców zarówno w Polce jaki i we Włoszech.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

by Emil Lubaszewski
© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl